POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Wartość odżywcza i energetyczna

Wartość
energetyczna: 296 kcal

Białko: 29 g

Węglowodany: 10 g

Tłuszcz
całkowity: 15 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 3 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 8 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 4 g

Cholesterol: 74 mg

Błonnik: 5 g

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Składniki (4 porcje):

  • 0,5 kg chudej wołowiny
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • puszka pomidorów
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:

Bakłażana i cukinię pokroić w grubszą kostkę, cebulę pokroić w piórka. Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza, paprykę włożyć do naczynia i piec ok 40 minut, aż skórka się zrumieni, po czym przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę i zmiksować paprykę. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, cukinię i bakłażana – całość dusić przez ok. 5 minut. Po tym czasie pomidory, pastę z papryki i przyprawy. Dusić należy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczywem lub kaszą gryczaną.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA