POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Wartość odżywcza i energetyczna

Wartość
energetyczna: 158 kcal

Białko: 4 g

Węglowodany: 11 g

Tłuszcz
całkowity: 11 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 1 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 5 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 5 g

Cholesterol: 6 mg

Błonnik: 5 g

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki (4 porcje):

  • 0,8 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • wywar z włoszczyzny – 1 litr (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego light
  • ok. 30 g świeżego tartego imbiru
  • mała papryczka chilli
  • ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki kardamonu, ziarna kolendry, 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka pestek dyni (na 1 porcję)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, dynię obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Papryczkę chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć białe pestki i drobno posiekać. Z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę, papryczkę chilli i tarty imbir, następnie dodać dynię i dusić ok. 15 minut. W międzyczasie w moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, wymieszać z pozostałymi przyprawami i dodać do dyni, wymieszać. Kiedy dynia będzie już miękka, zalać wywarem, zagotować i zmiksować. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Podawać z prażonymi pestkami dyni.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA