POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1760 kcal

Białko: 74 g

Węglowodany: 229 g

Tłuszcz
całkowity: 59 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 12 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 23 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 125 g

Błonnik: 38 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Zapiekanka z makaronem


Składniki (na 2 dni):

  • 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 plasterek sera Dolina Narwi
  • pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:


Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i poddusić. Następnie, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, oprószyć przyprawami i dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, dodać pomidory pokrojone w kostkę, posypać serem i zapiekać w 180 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut.
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA