POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1825 kcal

Białko: 80 g

Węglowodany: 226 g

Tłuszcz
całkowity: 63 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 17 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 26 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 17 g

Cholesterol: 116 g

Błonnik: 39 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa ogórkowa
  • Filet z makreli pieczony w folii z ziemniakami i brokułem z wody


Składniki na zupę (na 2 dni):

  • 400 g ogórków kiszonych
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 małe ziemniaki (120 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • odrobina pieprzu, koperek


Sposób przyrządzenia:

Ogórki i włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. W międzyczasie na 1 łyżce oleju rzepakowego poddusić włoszczyznę z ogórkami kiszonymi. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, wrzucić podduszone warzywa i zagotować. Przyprawić jogurt naturalny odrobiną wywaru, wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku, a przed podaniem posypać koperkiem.


Składniki na II danie
 (na 1 dzień):

  • 100 g świeżej makreli
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • świeża bazylia i oregano
  • odrobina soli, pieprzu
  • 2 małe ziemniaki (120 g)
  • 200 g brokułu podzielonego na różyczki


Sposób przyrządzenia:

Na folii aluminiowej rozłożyć kawałek pergaminu do pieczenia, ułożyć na nim filet z makreli, oprószyć go solą, pieprzem cytrynowym, polać oliwą, sokiem z cytryny, położyć świeżą bazylię i oregano. Szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami i brokułem.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA