POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Wartość odżywcza i energetyczna

Wartość
energetyczna: 158 kcal

Białko: 6 g

Węglowodany: 23 g

Tłuszcz
całkowity: 5 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 3 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 1 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 0 g

Cholesterol: 15 mg

Błonnik: 6 g

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Panna cotta

Panna cotta

Składniki (6 porcji):

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka 2% tłuszczu
  • 50 g cukru trzcinowego


Na sos:

  • 0,5 kg malin
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego


Sposób przyrządzenia:


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, i przepołowioną laskę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż cała się rozpuści. Przygotować 6 małych filiżanek lub 6 małych kokilek, a następnie wlać do nich mieszankę i ostudzić. Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do momentu wystudzenia. Podawać z sosem malinowym.


Sos malinowy:


W rondelku podgrzać maliny, dodać miód i dusić ok. 20 minut.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA