POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Wartość odżywcza i energetyczna

Wartość
energetyczna: 233 kcal

Białko: 11 g

Węglowodany: 32 g

Tłuszcz
całkowity: 7 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 1 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 3 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 2 g

Cholesterol: 0 mg

Błonnik: 7 g

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

Składniki: (4 porcje)

  • 120g soczewicy czerwonej
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mała cukinia (200g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa
  • 25g grzanek razowych


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru warzywnego. Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną (nie obraną ze skórki) cukinię, ugotowaną soczewicę i wszystko dusić ok. 10 minut.Po tym czasie dodać pomidory z puszki, przyprawy, zlać wywarem i gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Podawać z grzankami razowymi.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA