POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1002 kcal

Białko: 54 g

Węglowodany: 122 g

Tłuszcz
całkowity: 33 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 9 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 13 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 7 g

Cholesterol: 113 mg

Błonnik: 25 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Krem z cukinii z grzanką 
  • Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną perłową

Składniki na gulasz:

  • 80 g mięsa gulaszowego z indyka
  • ½ puszki pomidorów
  • ½ małej cebuli
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i dusić ok. 10 minut. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Dusić do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko dusić ok. 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną.

Dodatkowo:

30 g kaszy jęczmiennej perłowej
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA