Acard - Kolacja - Roladki z bakłażana z grzanką razową
Ulubione

DIETA Ubogoenergetyczna - 1200 kcal

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja

Tydzień 2
Dzień 3
Roladki z bakłażana z grzanką razową.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1211 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
  • Białko: 64 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
  • Węglowodany: 145 g
  • Cholesterol: 103 mg
  • Tłuszcz całkowity: 45 g
  • Błonnik: 27 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Roladki z bakłażana
Składniki (2 porcje):
  • 1 mały bakłażan (200 g)
  • 80 g sera feta light
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki kiełków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże listki bazylii
  • pieprz
  • 2 cienkie kromki chleba razowego (50 g)
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (można użyć do tego celu szatkownicy do kapusty lub krajalnicy – plastry będą równe). Patelnię grillową posmarować oliwą i grillować na niej plastry bakłażana z obu stron. Fetę rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekane suszone pomidory, kiełki i listki bazylii. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować grillowane plastry bakłażana i zwijać w rulony. Podawać z grzanką.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następny dzień Dalej