POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1200 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1211 kcal

Białko: 64 g

Węglowodany: 145 g

Tłuszcz
całkowity: 45 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 10 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 16 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 103 mg

Błonnik: 27 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Kotleciki mielone z ziemniakami i sałatą zieloną


Składniki na kotleciki mielone:

  • 100 g mielonej piersi z kurczaka
  • ¼ małej zielonej papryki
  • ¼ małej żółtej papryki
  • ¼ małej czerwonej papryki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek granulowany


Sposób przyrządzenia:

Papryki i suszonego pomidora drobno posiekać i poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego. W międzyczasie namoczyć płatki owsiane. Do mięsa mielonego wrzucić podduszone wcześniej warzywa, płatki, łyżeczkę musztardy, doprawić do smaku. Wszystko dokładnie połączyć i uformować kotlety. Grillować z obydwu stron. Podawać z ziemniakami i sałatą.


Dodatkowo:

  • 2 małe ziemniaki (130 g)


Na sałatkę:

  • 6 liści sałaty masłowej


Na sos:

  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
  • odrobina miodu
  • sok z cytryny, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego


Sposób przyrządzenia:


Sałatę podrzeć na mniejsze części, umieścić w miseczce i polać sosem.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA