Acard - Obiad - Curry z kurczaka z bakłażanem i sałatką z pomidorów
Ulubione

DIETA Ubogoenergetyczna - 1400 kcal

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 1
Dzień 6
Curry z kurczaka z bakłażanem i sałatką z pomidorów.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1394 kcal
  • Białko: 83 g
  • Węglowodany: 154 g
  • Tłuszcz całkowity: 49 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
  • Cholesterol: 150 mg
  • Błonnik: 30 g
Składniki (2 porcje):
  • 360 g piersi z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego light
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na plasterki o grubości 1 cm, delikatnie oprószyć solą i zgrillować – najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron, aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień. Podgrzewać przez 5 minut, a w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Można już nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oleju rzepakowym w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i poddusić go na średnim ogniu. Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
Dodatkowo:
  • 30 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
Na sałatkę
Składniki:
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej