POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1400 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1434 kcal

Białko: 78 g

Węglowodany: 174 g

Tłuszcz
całkowity: 46 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 10 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 19 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 13 g

Cholesterol: 167 mg

Błonnik: 30 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa krem z pomidora
  • Naleśniki z nadzieniem z białego sera


Składniki na zupę krem pomidorowy (2 porcje):

  • puszka pomidorów
  • włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • pieprz, świeże listki bazylii
  • 1 mała cebula


Sposób przyrządzenia:

Włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w kostkę, warzywa zarumienić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut, po tym czasie wlać wywar i zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku. Zupę podawać ozdobioną świeżymi listkami bazylii.


Na ciasto naleśnikowe (2 porcje):

  • 8 łyżek mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 8 łyżek wody (najlepiej gazowanej, ciasto będzie wtedy puszystsze)
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Z podanych wyżej składników zrobić ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni teflonowej zrobić z ciasta 4 naleśniki.


Na farsz:

  • 100 g twarogu
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Na łyżce oleju rzepakowego zarumienić cebulę. Twaróg i ziemniaki zmielić maszynką (jeżeli nie ma maszynki, to można przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), dodać zarumienioną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon lub składać w trójkąty.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA