POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1600 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1603 kcal

Białko: 83 g

Węglowodany: 196 g

Tłuszcz
całkowity: 53 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 13 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 22 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 291 mg

Błonnik: 34 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Pieczony kurczak z orzechami z brązowym ryżem i sałatką


Składniki:

  • 150 g mięsa z piersi z kurczaka
  • 10 g pistacji bez łupinek (posiekane)
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • odrobina soli, słodka czerwona papryka, pieprz



Sposób przyrządzenia:

Pierś z  kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i rozbijamy delikatnie tłuczkiem (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na nieposypanej przyprawami części rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji, następnie zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, żeby się nie rozleciały w trakcie pieczenia. Roladkę smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podajemy z ryżem i sałatką.


Dodatkowo:

  • 50 g ryżu brązowego


Na sałatkę:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:


Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA