Acard - Zupa z soczewicą
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Zupa z soczewicą

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 233 kcal
  • Białko: 11 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Tłuszcz całkowity: 7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Błonnik: 7 g
Składniki: (4 porcje):
  • 120g soczewicy czerwonej
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mała cukinia (200g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa
  • 25g grzanek razowych
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru warzywnego. Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną (nie obraną ze skórki) cukinię, ugotowaną soczewicę i wszystko dusić ok. 10 minut.Po tym czasie dodać pomidory z puszki, przyprawy, zlać wywarem i gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Podawać z grzankami razowymi.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"