Jabłuszko pod serową poduszeczką
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 188 kcal
 - 
Białko: 7 g
 - 
Węglowodany: 27 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 6 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Cholesterol: 9 mg
 - 
Błonnik: 4 g
 
Składniki (1 porcja):
- 1 małe jabłko (150 g)
 - 50 g sera ricotta light
 - 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
 - 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
 - cynamon
 - 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
 
Sposób przyrządzenia:
Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z miodem i cynamonem. Wyłożyć na pergaminie do pieczenia i zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza ok. 15 minut. W międzyczasie ser ricotta wymieszać z cukrem wanilinowym. Upieczone jabłko ułożyć na dnie salaterki warstwami, wyłożyć ricottę (można za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij