Kolacja - Sałatka grecka z fetą o obniżonej zawartości tłuszczu
			
			
					Sałatka grecka z fetą o obniżonej zawartości tłuszczu. 80 g bułki razowej.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1975 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
 - 
Białko: 90 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
 - 
Węglowodany: 252 g
 - 
Cholesterol: 105 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 69 g
 - 
Błonnik: 41 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
 
Sałatka grecka
Składniki na sałatkę (na 1 dni):
- 3 liście sałaty lodowej (30 g)
 - 1 mały pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
 - ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
 - ¼ małej papryki czerwonej (ok. 50 g)
 - 6 oliwek zielonych (12 g)
 - ½ malutkiej cebuli (25 g)
 - 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu ok. 12%
 
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
 - 1 łyżka wody
 - ½ łyżeczki musztardy
 
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora w ćwiartki (pomidorki koktajlowe przekroić na pół), ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz, pokruszyć na nie fetę i posypać drobno pokrojonymi oliwkami. Podawać z bułeczką razową podgrzaną w piekarniku.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij