Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem
			
			
					Ziemniak nadziewany białym serem.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1223 kcal
 - 
Białko: 67 g
 - 
Węglowodany: 140 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 43 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Cholesterol: 110 mg
 - 
Błonnik: 30 g
 
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
 - 70 g sera białego chudego
 - ½ małej cebuli
 - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 - przyprawy: odrobina soli, pieprz, 1 ząbek czosnku
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach (nie można rozgotować). Ostudzić. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek (mają powstać łódeczki). Łódeczki umieścić w piekarniku i piec do momentu zrumienienia. Można dołożyć nieobrany ząbek czosnku i upiec, aż będzie miękki. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać wydrążony środek ziemniaków, cebulę, przepuścić przez praskę upieczony czosnek, dodać odrobinę soli, pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać ziemniaczane łódeczki.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij