Obiad - Bigos
			
			
					Bigos.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(6 dzień)
(6 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1378 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
 - 
Białko: 73 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
 - 
Węglowodany: 165 g
 - 
Cholesterol: 82 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 47 g
 - 
Błonnik: 34 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
 
Bigos
Składniki:
- 200 g białej kapusty
 - 100 g chudego mięsa wołowego
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 mała cebula
 - 10 g suszonych grzybów
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - ½ szklanki czerwonego wina
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - 1 liść laurowy
 - sól i pieprz
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić, suszone grzyby namoczyć. Na oliwie zarumienić cebulę, dodać mięso, suszone grzyby i dusić, aż mięso się zarumieni. Podlać wszystko winem i dusić do momentu, kiedy nadmiar wina wyparuje. Kapustę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, dodać wcześniej przyrządzone mięso, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić wszystko, aż będzie miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z pieczywem (50 g).
Dodatkowo:
- 50 g pieczywa razowego
 
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij