Obiad - Curry z kurczaka z bakłażanem i sałatką z pomidorów
			
			
					Curry z kurczaka z bakłażanem i sałatką z pomidorów.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 6 dzień)
(na 6 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1394 kcal
 - 
Białko: 83 g
 - 
Węglowodany: 154 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 49 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Cholesterol: 150 mg
 - 
Błonnik: 30 g
 
Składniki (2 porcje):
- 360 g piersi z kurczaka
 - 1 bakłażan
 - 1 mała puszka mleczka kokosowego light
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 1 średnia cebula
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - po ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
 - pieprz
 
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na plasterki o grubości 1 cm, delikatnie oprószyć solą i zgrillować – najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron, aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień. Podgrzewać przez 5 minut, a w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Można już nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oleju rzepakowym w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i poddusić go na średnim ogniu. Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
Dodatkowo:
- 30 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
 
Na sałatkę
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
 - kilka świeżych listków bazylii
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 - pieprz
 
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij