Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z grillowaną cukinią
			
			
					Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1405 kcal
 - 
Białko: 74 g
 - 
Węglowodany: 169 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 48 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Cholesterol: 114 mg
 - 
Błonnik: 32 g
 
Składniki:
- 120 g piersi z kurczaka (mały filet)
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - sok z cytryny
 - pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Na ryż:
- 40 g brązowego ugotowanego ryżu
 - ½ małej cebuli
 - 1 suszony pomidor
 - 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i suszonego pomidora pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać sparzonego, pokrojonego w kostkę pomidora i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać do ryżu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na grillowaną cukinię
Składniki:
- 150 g cukinii
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 - pieprz, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić pod skosem w plastry grubości ok. 1,5 cm, oprószyć przyprawami i grillować z obu stron. Na koniec polać olejem słonecznikowym.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij