Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią
			
			
					Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(1 dzień)
(1 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1621 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
 - 
Białko: 85 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
 - 
Węglowodany: 194 g
 - 
Cholesterol: 136 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 55 g
 - 
Błonnik: 35 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
 
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
- 130 g piersi z kurczaka (mały filet)
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - sok z cytryny
 - pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Ryż
Składniki:
- 50 g brązowego ugotowanego ryżu
 - ½ małej cebuli
 - 1 suszony pomidor
 - 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i suszonego pomidora pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać sparzonego, pokrojonego w kostkę pomidora i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać do ryżu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Grillowana cukinia
Składniki:
- 150 g cukinii
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 - pieprz, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić na skos w 1,5-centymetrowe plastry, oprószyć przyprawami i grillować z obydwu stron. Na koniec polać olejem słonecznikowym.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij