Obiad - Krem z papryki oraz zapiekanka
			
			
					Krem z czerwonej papryki z grzanką. Zapiekanka ziemniaczana.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 3 dzień)
(na 3 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1385 kcal
 - 
Białko: 80 g
 - 
Węglowodany: 157 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 49 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
 - 
Cholesterol: 113 mg
 - 
Błonnik: 34 g
 
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (ok. 190 g)
 - 50 g chudej wołowiny mielonej
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - 150 g pieczarek
 - ½ pomidora pokrojonego w plasterki
 - ½ małej cebuli (ok. 25 g)
 - ½ plasterka sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
 - przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować (uwaga, żeby nie rozgotować). W międzyczasie poddusić pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać zmieloną wołowinę, doprawić do smaku i dusić ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć jedną warstwą ziemniaków, ułożyć na nich cały farsz, posypać drobno pokrojonym serem, przykryć drugą warstwą ziemniaków, na których należy ułożyć plastry pomidora. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij