Obiad - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody
			
			
					Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(7 dzień)
(7 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1197 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
 - 
Białko: 63 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
 - 
Węglowodany: 152 g
 - 
Cholesterol: 135 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 36 g
 - 
Błonnik: 29 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
 
Pulpeciki drobiowe
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
 - 2 łyżki płatków owsianych
 - ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 białko jaja
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
 
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, przyprawy i całość wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z brązowym ryżem i brokułem.
Dodatkowo:
- 30 g ryżu brązowego
 
Dodatkowo:
- 200 g brokułu
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij