Obiad - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti i sałatką
			
			
					Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti i sałatką.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(6 dzień)
(6 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1228 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
 - 
Białko: 74 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Węglowodany: 139 g
 - 
Cholesterol: 141 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 42 g
 - 
Błonnik: 42 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
 
Pulpeciki drobiowe
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g piersi z kurczaka
 - 2 łyżki płatków owsianych
 - ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 białko jaja
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
 
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, przyprawy i całość wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z makaronem razowym spaghetti i sałatką.
Dodatkowo:
- 40 g makaronu spaghetti
 
Surówka:
- sałata lodowa lub rzymska
 - ¼ małego ogórka zielonego
 - ¼ papryki czerwonej
 
Na sos:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 - sok z cytryny
 - ocet winny
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić i wymieszać z sosem.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij