Obiad - Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
			
			
					Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(5 dzień)
(5 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1585 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
 - 
Białko: 91 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
 - 
Węglowodany: 184 g
 - 
Cholesterol: 162 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 53 g
 - 
Błonnik: 38 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
 
Dorsz
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
 - białko jaja
 - ½ małej cebuli
 - 1 łyżka płatków owsianych
 - sok z cytryny
 - świeże zioła wg uznania (może być bazylia, oregano lub rozmaryn)
 - 500 g gęstego jogurtu (może być grecki light)
 - 1/3 pęczka koperku
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
 
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy wyciągnąć je z patelni. Patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
- 50 g kaszy pęczak
 
Surówką z czerwonej kapusty
Składniki:
- 150 g kapusty czerwonej
 - ½ małego jabłka (ok. 50 g)
 - sok z cytryny
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru, zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij