Obiad - Pulpeciki w sosie z kaszą i surówką
			
			
					Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 5 dzień)
(na 5 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1436 kcal
 - 
Białko: 84 g
 - 
Węglowodany: 162 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 48 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
 - 
Cholesterol: 160 mg
 - 
Błonnik: 36 g
 
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
 - białko 1 jaja
 - ½ małej cebuli
 - 1 łyżka płatków owsianych
 - sok z cytryny
 - świeże zioła wg uznania – może być bazylia, oregano lub rozmaryn
 - 500 g gęstego jogurtu (np. grecki light)
 - 1/3 pęczka koperku
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
 
Sposób przyrządzenia:
Dorsza drobno posiekać, dodać drobno posiekaną cebulę, namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i poddusić je na oleju rzepakowym. Kiedy pulpety się zarumienią, należy zdjąć je z patelni, a patelnię podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml). Wywar doprowadzić do wrzenia, wymieszać z jogurtem (wcześniej jogurt trzeba doprawić), dodać posiekany szczypiorek, pulpety rybne i zagotować. Podawać z kaszą i surówką z czerwonej kapusty.
Dodatkowo:
- 30 g kaszy pęczak
 
Surówka z marchewki
Składniki:
- 150 g kapusty czerwonej
 - ½ małego jabłka (ok. 50 g)
 - sok z cytryny
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, zalać wodą z odrobiną cukru i zagotować. Pod koniec gotowania dodać starte jabłko, doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij