Obiad - Roladka z kurczaka z surówką z białej kapusty
			
			
					Roladka z kurczaka faszerowana pieczarkami z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1210 kcal
 - 
Białko: 69 g
 - 
Węglowodany: 135 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 43 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
 - 
Cholesterol: 109 mg
 - 
Błonnik: 34 g
 
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 130 g)
 - 2 średnie pieczarki (ok. 40 g)
 - ½ malutkiej cebuli (ok. 20 g)
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
 
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, tak żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Oprószyć przyprawami i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i dusić na oleju, aż wyparuje cały nadmiar wody. Doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowany farsz wyłożyć na pierś z kurczaka, uformować roladkę, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Dodatkowo:
- 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
 
Na surówkę
Składniki:
- 100 g poszatkowanej białej kapusty
 - ½ malutkiej marchewki
 - 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 5 g)
 - ¼ małego startego jabłka (25 g)
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 - ½ płaskiej łyżeczki musztardy miodowej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij