Obiad - Rosół i kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami
			
			
					Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g). Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami, z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i z surówką z marchewki.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(7 dzień)
(7 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1776 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
 - 
Białko: 77 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
 - 
Węglowodany: 225 g
 - 
Cholesterol: 226 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 60 g
 - 
Błonnik: 36 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
 
Kieszonki z kurczaka:
Składniki na kieszonki:
- 100 g piersi z kurczaka
 - ½ małej cebuli (ok. 25 g)
 - 100 g pieczarek
 - 2 łyżeczki oleju rzepakowego
 - pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
 - 3 średnie ziemniaki (250 g)
 
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego poddusić cebulę z pieczarkami. Pierś z kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach, wyciąć otwór w postaci kieszonki i nafaszerować pieczarkami. Przyrumienić z obydwu stron na patelni grillowej, następnie zapiec w piekarniku w temp 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i surówką z marchewki.
Surówka z marchewki
Składniki na surówkę
- 1 duża marchew (200 g)
 - ½ małego jabłka (ok. 50 g)
 - sok z cytryny
 - 1 łyżka oleju słonecznikowego
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij