Obiad - Zupa krem z brokułu z grzanką i faszerowany bakłażan
			
			
					Zupa krem z brokułu  z grzanką. Faszerowany bakłażan.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(3 dzień)
(3 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1589 kcal
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
 - 
Białko: 85 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
 - 
Węglowodany: 187 g
 - 
Cholesterol: 113 mg
 - 
Tłuszcz całkowity: 55 g
 - 
Błonnik: 34 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
 
Zupa krem z brokułu
Składniki (2 porcje):
- 400 g brokułu podzielić na różyczki
 - 1 średnia cebula (100 g)
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
 - 0,7 litra wody
 - przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i startą włoszczyznę zarumienić na oleju rzepakowym. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do pozostałych warzyw i chwilę poddusić, zalać wodą i gotować, aż brokuł będzie miękki. Doprawić do smaku i zmiksować.
Dodatkowo:
- 15 g grzanek (na 1 dzień)
 
Faszerowany bakłażan
Składniki:
- ½ dużego bakłażana (125 g)
 - 100 g zmielonej piersi z kurczaka
 - ½ małej cebuli
 - 1 łyżka kukurydzy konserwowej
 - 1 mały pomidor
 - 30 g ryżu (przed ugotowaniem)
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 1 plasterek sera żółtego o zaniżonej zawartości tłuszczu
 - pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na oliwie zarumienić cebulę i miąższ z bakłażana, dodać zmielone mięso i pomidora, doprawić do smaku i dusić ok. 10 minut. Dodać kukurydzę i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać bakłażana, posypać serem i zapiekać ok. 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij