Obiad -  Zupa krem z czerwonej papryki oraz grillowana pierś indyka
			
			
					Zupa krem z czerwonej papryki z grzanką. Grillowana pierś z indyka z ziemniakiem i surówką z marchewki.
		
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(na 2 dzień)
(na 2 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1387 kcal
 - 
Białko: 72 g
 - 
Węglowodany: 163 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 49 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
 - 
Cholesterol: 105 mg
 - 
Błonnik: 36 g
 
Składniki(na 2 dni):
- 400 g papryki czerwonej
 - 1 średnia cebula (100 g)
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - włoszczyzna (marchew 2 szt., pietruszka, seler, por)
 - przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
 - 15 g grzanek (na 1 dzień)
 
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Włoszczyznę umyć, obrać, zalać wodą (ok. 0,6 litra) i ugotować wywar z włoszczyzny. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w paski i poddusić na oleju. Kiedy cebula się zarumieni, należy dodać paprykę i dusić ok. 15 minut do miękkości, a następnie zalać wywarem z włoszczyzny i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku, zmiksować, dodać koncentrat i wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 mały ziemniak (80 g)
 
Na grillowaną pierś z indyka
Składniki:
- 100 g piersi z indyka (mały filet)
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - sok z cytryny
 - pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
 
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obu stron.
Surówka
Składniki:
- 1 średnia marchew (150 g)
 - ½ małego jabłka (ok. 50 g)
 - sok z cytryny
 - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij