Panna cotta
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 158 kcal
 - 
Białko: 6 g
 - 
Węglowodany: 23 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 5 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
 - 
Cholesterol: 15 mg
 - 
Błonnik: 6 g
 
Składniki (6 porcji):
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
 - 1 laska wanilii
 - 100 ml śmietanki 30%
 - 400 ml mleka 2% tłuszczu
 - 50 g cukru trzcinowego
 
Na sos:
- 0,5 kg malin
 - 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
 
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, i przepołowioną laskę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż cała się rozpuści. Przygotować 6 małych filiżanek lub 6 małych kokilek, a następnie wlać do nich mieszankę i ostudzić. Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do momentu wystudzenia. Podawać z sosem malinowym.
Sos malinowy:
W rondelku podgrzać maliny, dodać miód i dusić ok. 20 minut.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij