Zupa z soczewicą
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 233 kcal
 - 
Białko: 11 g
 - 
Węglowodany: 32 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 7 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
 - 
Cholesterol: 0 mg
 - 
Błonnik: 7 g
 
Składniki: (4 porcje):
- 120g soczewicy czerwonej
 - włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
 - 1 puszka pomidorów (400g)
 - 1 mała cukinia (200g)
 - 1 duża cebula
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa
 - 25g grzanek razowych
 
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru warzywnego. Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną (nie obraną ze skórki) cukinię, ugotowaną soczewicę i wszystko dusić ok. 10 minut.Po tym czasie dodać pomidory z puszki, przyprawy, zlać wywarem i gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Podawać z grzankami razowymi.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij