POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Prawidłowe żywienie w nadciśnieniu tętniczym

 Najważniejsze zasady żywienia w nadciśnieniu tętniczym

1. Sięgaj po owoce i warzywa
 

Owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę każdego posiłku. Są źródłem wielu cennych składników niezbędnych dla zdrowia układu krążenia (m.in. beta-karotenu i kwasu foliowego). Witamina C wykazuje działanie przeciwutleniające, potas zapobiega  nadciśnieniu, a błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz pomaga w odchudzaniu i kontrolowaniu masy ciała.

2. Doprawiaj ziołami
 

W profilaktyce i leczeniu nadciśnienia zaleca się obniżenie spożycia soli, tej występującej w produktach i tej pochodzącej z dosalania, do 5 g dziennie (1 łyżeczka). Najwięcej jej zawierają produkty przetworzone (pieczywo, sery, wędliny, konserwy, mieszanki przypraw). W kuchni sól zastąp ziołami i naturalnymi przyprawami. Zawarte w nich fitozwiązki wykazują m.in. działanie antyoksydacyjne, zmniejszające stany zapalne.

3. Jedz produkty pełnoziarniste 
 

Sięgaj po produkty zbożowe z pełnego przemiału (razowe pieczywo i makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze). Zawierają więcej witamin, szczególnie z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego), składników mineralnych (magnezu, cynku) i błonnika pokarmowego.

4. Pamiętaj o produktach mlecznych
 

Wapń pomaga w regulacji ciśnienia. Najnowsze wytyczne zalecają picie co najmniej 2 szklanek mleka dziennie. Można je zastąpić jogurtem, kefirem i (częściowo) serem. Osoby z nietolerancją laktozy powinny sięgać po fermentowane napoje mleczne.

5. Pij wodę!
 
Powinno się pić regularnie w ciągu dnia odpowiednią ilość wody. Jest niezbędna dla nawodnienia organizmu, zapewnia prawidłowe jego funkcjonowanie i dobre samopoczucie.
Nie pij alkoholu! 

6. Jedz tłuste ryby morskie
 

Co najmniej dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie. Zawierają korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Kwasy te zapobiegają postępowaniu zmian miażdżycowych, na które narażone są osoby z nadciśnieniem.

7. Ogranicz czerwone mięso i jego przetwory
 

Czerwone mięso zastąp chudym drobiem i rybami. Dobrym źródłem białka są nasiona roślin strączkowych (fasola, bób), które zawierają magnez i potas, wpływające na ciśnienie krwi.  

8. Używaj tłuszczów roślinnych 
 

Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych (smalcu, masła, tłustych mięs i wędlin). Zalecane oleje roślinne powinny być jedynie dodatkiem do potraw. Smażąc, wybieraj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.  

9. Jedz orzechy 3-4 razy w tygodniu
 

Regularne spożywanie orzechów (szczególnie włoskich) zmniejsza ryzyko incydentów wieńcowych. Powinny więc je jeść osoby z nadciśnieniem, u których ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest wyższe. Uwaga, orzechy są kaloryczne.

10. Utrzymuj masę ciała w normie
 

Zrezygnuj ze słodyczy. Cukier nie dostarcza witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Wyroby cukiernicze zawierają szkodliwe dla naczyń krwionośnych izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. W utrzymaniu prawidłowej masy ciała pomaga dostosowana do stanu zdrowia aktywność fizyczna. 

 

Opracowanie merytoryczne: dr Katarzyna Wolnicka, specjalista dietetyk

 

Pobierz artykuł w formie PDF

 

ACRD/756/10-2020

Video Porady kardiologa

Czy wiesz że ...

  • 32%
  • Osoba paląca <50
  • Wysokie stężenie