POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Zakupy bez ciśnienia

 Wskazówki dla osób z nadciśnieniem tętniczym

 

RWS
 

Referencyjna wartość spożycia – informacja o składzie i wartości odżywczej wraz z określeniem, w jakim stopniu porcja produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie (wyrażone procentowo) na energię oraz na podstawowe składniki odżywcze przeciętnego dorosłego człowieka (w przeliczeniu na 2000 kcal).

Wartość energetyczna
 

Informuje o tym, ile energii (wyrażonej w kcal lub kJ) dostarcza 100 g lub 100 ml produktu bądź jego porcja. Zwróć uwagę na wielkość porcji, na ogół bowiem porcje określane przez producentów są zaskakująco małe.

Uważaj na hasła marketingowe umieszczane na opakowaniach (typu: Fit, Naturalne, Bez konserwantów) – znaczenie ma to, co jest na etykiecie!

Tłuszcz
 

Należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych (zwierzęcych) i tłuszczów trans, zastępując je tłuszczami nienasyconymi (zawierają je np. oliwa z oliwek, ryby morskie, awokado, orzechy włoskie, migdały). 

  • Zalecane dzienne spożycie: 70 g (nasyconych nie więcej niż 20 g)
Węglowodany
 

Na etykietach pojawia się podział na węglowodany i cukry. Wskazuje on na ważną różnicę – o ile węglowodany (np. skrobia), będące naturalnym składnikiem produktów nieprzetworzonych, dostarczają większość potrzebnej nam energii, o tyle cukry to tylko tzw. puste kalorie.

  • Warto stosować zasadę: im mniejsza zawartość cukrów, tym lepiej.
  • Zalecane dzienne spożycie węglowodanów: 260 g (cukry nie powinny dostarczać więcej niż 200 kcal dziennie)
Melasa, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy; syrop kukurydziany, z agawy, karobowy, klonowy; miód, karmel, cukier trzcinowy, brązowy, winogronowy, daktylowy; cukier buraczany, złoty syrop, słód jęczmienny, dekstryny, dekstroza i laktoza tak samo jak glukoza, fruktoza czy sacharoza – to po prostu różne rodzaje cukru, którego należy unikać.

 

Błonnik
 

Pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz na trawienie, warto sięgać po produkty z jego dużą zawartością. (Zamieszczanie na etykiecie informacji o zawartości błonnika nie jest obowiązkowe).

  • Zalecane dzienne spożycie: 20–40 g
  • Im krótsza lista składników, tym lepiej
Białko
 

To ważny składnik budulcowy naszego organizmu. Głównym źródłem białka w diecie osób z chorobami układu krążenia powinny być tłuste ryby morskie, chude mięso, jaja i rośliny strączkowe.

  • Zalecane dzienne spożycie: 50 g

Sól

Jej nadmiar w diecie to jedna z przyczyn nadciśnienia tętniczego. Należy wybierać produkty bez soli lub o jej niskiej zawartości.Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 g (najlepiej, gdy jest mniejsze)

Produkty szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym:
 
thumbnail.php?file=871&width=1073&height=1080
 

 

Opracowanie merytoryczne: dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska

Pobierz artykuł w formie PDF

ACRD/757/10-2020

Video Porady kardiologa

Czy wiesz że ...

  • 32%
  • Osoba paląca <50
  • Wysokie stężenie