Referencyjna wartość spożycia – informacja o składzie i wartości odżywczej wraz z określeniem, w jakim stopniu porcja produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie (wyrażone procentowo) na energię oraz na podstawowe składniki odżywcze przeciętnego dorosłego człowieka (w przeliczeniu na 2000 kcal).
Informuje o tym, ile energii (wyrażonej w kcal lub kJ) dostarcza 100 g lub 100 ml produktu bądź jego porcja. Zwróć uwagę na wielkość porcji, na ogół bowiem porcje określane przez producentów są zaskakująco małe.
Uważaj na hasła marketingowe umieszczane na opakowaniach (typu: Fit, Naturalne, Bez konserwantów) – znaczenie ma to, co jest na etykiecie!
Należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych (zwierzęcych) i tłuszczów trans, zastępując je tłuszczami nienasyconymi (zawierają je np. oliwa z oliwek, ryby morskie, awokado, orzechy włoskie, migdały).
- Zalecane dzienne spożycie: 70 g (nasyconych nie więcej niż 20 g)
Na etykietach pojawia się podział na węglowodany i cukry. Wskazuje on na ważną różnicę – o ile węglowodany (np. skrobia), będące naturalnym składnikiem produktów nieprzetworzonych, dostarczają większość potrzebnej nam energii, o tyle cukry to tylko tzw. puste kalorie.
- Warto stosować zasadę: im mniejsza zawartość cukrów, tym lepiej.
- Zalecane dzienne spożycie węglowodanów: 260 g (cukry nie powinny dostarczać więcej niż 200 kcal dziennie)
Melasa, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy; syrop kukurydziany, z agawy, karobowy, klonowy; miód, karmel, cukier trzcinowy, brązowy, winogronowy, daktylowy; cukier buraczany, złoty syrop, słód jęczmienny, dekstryny, dekstroza i laktoza tak samo jak glukoza, fruktoza czy sacharoza – to po prostu różne rodzaje cukru, którego należy unikać. |
Pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz na trawienie, warto sięgać po produkty z jego dużą zawartością. (Zamieszczanie na etykiecie informacji o zawartości błonnika nie jest obowiązkowe).
- Zalecane dzienne spożycie: 20–40 g
- Im krótsza lista składników, tym lepiej
To ważny składnik budulcowy naszego organizmu. Głównym źródłem białka w diecie osób z chorobami układu krążenia powinny być tłuste ryby morskie, chude mięso, jaja i rośliny strączkowe.
- Zalecane dzienne spożycie: 50 g
Sól
Jej nadmiar w diecie to jedna z przyczyn nadciśnienia tętniczego. Należy wybierać produkty bez soli lub o jej niskiej zawartości.Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 g (najlepiej, gdy jest mniejsze)
Opracowanie merytoryczne: dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska
ACRD/757/10-2020