POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny
Strona główna/Diety/Ogólne zalecenia żywieniowe/Dla osób po zawałach serca

Ogólne zalecenie żywieniowe

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Dla osób po zawale mięśnia sercowego

Dla osób po zawale mięśnia sercowego
  • Po zawale mięśnia sercowego zaleca się ograniczenie spożywanych kalorii do 1000-1200 dziennie.
  • Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem ciężkich, wzdymających produktów, dlatego bardzo ważny jest sposób przygotowywania potraw. Nie powinno się smażyć w dużej ilości tłuszczu i panierce. Wskazane są produkty gotowane na parze lub pieczone.
  • Powinno się ograniczyć podaż cholesterolu do 150-300 mg na dobę. Należy ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego o dużej zawartości tłuszczu. Wskazane są chude mięsa i ryby, najlepiej w postaci gotowanej, mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu - 0,5-1,5% lub odtłuszczone.
  • Istotne w diecie jest ograniczenie podaży soli kuchennej. Należy ograniczyć produkty, które w nią obfitują: słone przekąski typu paluszki, chipsy, krakersy, gotowe mieszanki przyprawowe, wędzone ryby i mięso, warzywa kiszone i konserwowe. Sól najlepiej zastąpić naturalnymi przyprawami i ziołami, które podniosą walory smakowe potraw i wpłyną korzystnie na trawienie.
  • Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków. Przerwy nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Ostatni posiłek powinien być zjedzony ok. 3 godziny przed pójściem spać.
  • Posiłki powinny być jedzone regularnie, mniej więcej o stałej godzinie. Niewskazane jest podjadanie między nimi.


Piśmiennictwo:
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka".
Zofia Wieczorek-Chełmińska " Żywienie w chorobach serca".
Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka, " Zaburzenia lipidowe".

mgr dietetyki Barbara Kozak

 

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA