Acard - Obiad - Pieczony dorsz z marchewką
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pieczony dorsz z marchewką

Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1220 kcal
  • Białko: 66 g
  • Węglowodany: 151 g
  • Tłuszcz całkowity: 38 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Cholesterol: 106 mg
  • Błonnik: 37 g
Składniki:
  • 150 g filetu z dorsza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • świeże zioła wg uznania (bazylia, oregano lub rozmaryn)
  • 2 plasterki cytryny
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza oprószyć przyprawami, polać olejem i skropić sokiem z cytryny. Kawałek foli aluminiowej wyłożyć pergaminem do pieczenia, ułożyć filet z cytryną i świeżymi ziołami, szczelnie zawinąć i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
  • 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Na surówkę z marchewki
Składniki:
  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej