Sałatka z grillowanym łososiem
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 285 kcal
 - 
Białko: 15 g
 - 
Węglowodany: 15 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 18 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
 - 
Cholesterol: 42 mg
 - 
Błonnik: 3 g
 
Składniki (2 porcje):
- 1 małe dzwonko łososia (ok. 120 g)
 - 50 g młodych listków szpinaku
 - 200 g ziemniaków
 - 8 rzodkiewek
 - 1 mała czerwona cebula
 - 1 łyżka octu winnego
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 płaska łyżeczka musztardy
 - pieprz, pieprz cytrynowy, odrobina soli
 - sok z cytryny
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Łososia oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i grillować z obydwu stron na posmarowanej małą ilością oleju rzepakowego patelni. Następnie podzielić na mniejsze części. Cebulę posiekać w drobną kostkę, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Z oliwy, octu winnego, pieprzu, musztardy i odrobiny wody zrobić sos, który należy wymieszać z drobno posiekaną cebulą. Szpinak i rzodkiewkę wymieszać z sosem. Na talerzu wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, na nie wyłożyć szpinak z rzodkiewką. Na wszystko wyłożyć rozdrobnionego łososia.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij