Acard - Sałatka z grillowanym łososiem
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Sałatka z grillowanym łososiem

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 285 kcal
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Tłuszcz całkowity: 18 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Cholesterol: 42 mg
  • Błonnik: 3 g
Składniki (2 porcje):
  • 1 małe dzwonko łososia (ok. 120 g)
  • 50 g młodych listków szpinaku
  • 200 g ziemniaków
  • 8 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • pieprz, pieprz cytrynowy, odrobina soli
  • sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Łososia oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i grillować z obydwu stron na posmarowanej małą ilością oleju rzepakowego patelni. Następnie podzielić na mniejsze części. Cebulę posiekać w drobną kostkę, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Z oliwy, octu winnego, pieprzu, musztardy i odrobiny wody zrobić sos, który należy wymieszać z drobno posiekaną cebulą. Szpinak i rzodkiewkę wymieszać z sosem. Na talerzu wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, na nie wyłożyć szpinak z rzodkiewką. Na wszystko wyłożyć rozdrobnionego łososia.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"