Acard - Sałatka z polędwiczką wieprzową i kiełkami
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Sałatka z polędwiczką wieprzową i kiełkami

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 323 kcal
  • Białko: 18 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Tłuszcz całkowity: 13 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Cholesterol: 41 mg
  • Błonnik: 5 g
Składniki (2 porcje):
  • 1 mały kawałek polędwiczki wieprzowej (100 g)
  • ½ małej żółtej papryki
  • ½ małej zielonej papryki
  • 1 mała marchew
  • 50 g kiełków sojowych
  • 60 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeża kolendra i mięta
  • pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową oprószyć odrobiną soli i pieprzem, grillować w całości z obydwu stron. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w słupki, kiełki soi umyć i osuszyć. Makaron ryżowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron wymieszać z papryką, marchewką i kiełkami. Oliwę z oliwek połączyć z sosem z limonki, pieprzem i sosem sojowym. Sałatkę wymieszać z sosem i posiekanymi ziołami.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"