Acard - Sałatka z pomidorami i pieczoną piersią z kurczaka
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Sałatka z pomidorami i pieczoną piersią z kurczaka

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 200 kcal
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 4 g
  • Tłuszcz całkowity: 14 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Cholesterol: 35 mg
  • Błonnik: 3 g
Składniki:
  • 1 żółta papryka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 12 zielonych oliwek
  • świeża bazylia
  • garść rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 60 g pieczonej piersi z kurczaka
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku, pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z octem i oliwą. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie (1 łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, zioła) i odstawić na pół godziny. Po tym czasie upiec w rękawie do pieczenia. Poukładać pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"