Zupa krem z cukinii
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 183 kcal
 - 
Białko: 7 g
 - 
Węglowodany: 14 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 11 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
 - 
Cholesterol: 0 mg
 - 
Błonnik: 6 g
 
Składniki (4 porcje):
- 0,8 kg cukinii
 - 4 miękkie duże pomidory (720 g)
 - 1 duża cebula
 - 4 suszone pomidory
 - wywar z włoszczyzny - 1 litr (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
 - 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, pieprz, słodka czerwona papryka
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 2 łyżki prażonych płatków migdałowych (na 1 porcję)
 
Sposób przyrządzenia:
Cukinię i pomidory pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki), cebulę i suszone pomidory drobno posiekać. Wszystkie warzywa dusić na oleju rzepakowym ok. 15 minut, po tym czasie zalać wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Zmiksować. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij