Acard - Zupa krem z cukinii
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Zupa krem z cukinii

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 183 kcal
  • Białko: 7 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Tłuszcz całkowity: 11 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Błonnik: 6 g
Składniki (4 porcje):
  • 0,8 kg cukinii
  • 4 miękkie duże pomidory (720 g)
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone pomidory
  • wywar z włoszczyzny - 1 litr (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
  • 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych (na 1 porcję)
Sposób przyrządzenia:
Cukinię i pomidory pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki), cebulę i suszone pomidory drobno posiekać. Wszystkie warzywa dusić na oleju rzepakowym ok. 15 minut, po tym czasie zalać wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Zmiksować. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"