Zupa krem z dyni
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 158 kcal
 - 
Białko: 4 g
 - 
Węglowodany: 11 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 11 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
 - 
Cholesterol: 6 mg
 - 
Błonnik: 5 g
 
Składniki (4 porcje):
- 0,8 kg dyni
 - 1 duża cebula
 - wywar z włoszczyzny - 1 litr (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
 - 1 mała puszka mleczka kokosowego light
 - ok. 30 g świeżego tartego imbiru
 - mała papryczka chilli
 - ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki kardamonu, ziarna kolendry, 1/3 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżka pestek dyni (na 1 porcję)
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dynię obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Papryczkę chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć białe pestki i drobno posiekać. Z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę, papryczkę chilli i tarty imbir, następnie dodać dynię i dusić ok. 15 minut. W międzyczasie w moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, wymieszać z pozostałymi przyprawami i dodać do dyni, wymieszać. Kiedy dynia będzie już miękka, zalać wywarem, zagotować i zmiksować. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Podawać z prażonymi pestkami dyni.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij