Acard - Zupa krem z dyni
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Zupa krem z dyni

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 158 kcal
  • Białko: 4 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Tłuszcz całkowity: 11 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
  • Cholesterol: 6 mg
  • Błonnik: 5 g
Składniki (4 porcje):
  • 0,8 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • wywar z włoszczyzny - 1 litr (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, natka pietruszki, ½ małego pora)
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego light
  • ok. 30 g świeżego tartego imbiru
  • mała papryczka chilli
  • ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki kardamonu, ziarna kolendry, 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka pestek dyni (na 1 porcję)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dynię obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Papryczkę chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć białe pestki i drobno posiekać. Z włoszczyzny ugotować 1 litr wywaru. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę, papryczkę chilli i tarty imbir, następnie dodać dynię i dusić ok. 15 minut. W międzyczasie w moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, wymieszać z pozostałymi przyprawami i dodać do dyni, wymieszać. Kiedy dynia będzie już miękka, zalać wywarem, zagotować i zmiksować. Dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Podawać z prażonymi pestkami dyni.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"