Zupa selerowa
			
			
					
		Wartość odżywcza i energetyczna
- 
Wartość energetyczna: 179 kcal
 - 
Białko: 10 g
 - 
Węglowodany: 21 g
 - 
Tłuszcz całkowity: 6 g
 - 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
 - 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
 - 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
 - 
Cholesterol: 4 mg
 - 
Błonnik: 7 g
 
Składniki (4 porcje):
- 0,8 kg selera
 - 1 mały por
 - 2 średnie ziemniaki
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 0,75 l wywaru warzywnego
 - 0,75 l mleka 0,5% tłuszczu
 - pieprz, gałka muszkatołowa
 
Sposób przyrządzenia:
Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora posiekać w krążki. Warzywa poddusić z przyprawami na oleju rzepakowym, zalać wywarem wymieszanym z mlekiem i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie zmiksować. Podawać z grzankami.
Dodaj do ulubionych
				
				Udostępnij