Acard - Zupa selerowa
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Zupa selerowa

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 179 kcal
  • Białko: 10 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Tłuszcz całkowity: 6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Cholesterol: 4 mg
  • Błonnik: 7 g
Składniki (4 porcje):
  • 0,8 kg selera
  • 1 mały por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,75 l wywaru warzywnego
  • 0,75 l mleka 0,5% tłuszczu
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora posiekać w krążki. Warzywa poddusić z przyprawami na oleju rzepakowym, zalać wywarem wymieszanym z mlekiem i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie zmiksować. Podawać z grzankami.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"