Wartość odżywcza i energetyczna

Wartość
energetyczna: 163 kcal

Białko: 10 g

Węglowodany: 2 g

Tłuszcz
całkowity: 13 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 3 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 7 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 1 g

Cholesterol: 177 mg

Błonnik: 1 g

Jajko zapiekane w kokilce

Jajko zapiekane w kokilce

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 1 duży plaster pomidora
  • pieprz
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego light


Składniki na pesto (2 porcje):

  • ½ pęczka bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pieprz


Wszystkie składniki pesto zmiksować na jednolitą masę.

Sposób przyrządzenia:


Na spód kokilki położyć pomidora. Wyłożyć na niego połowę porcji pesto, wbić jajko. Na jajko wyłożyć 1 łyżeczkę jogurtu greckiego light. Kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy kokilki, zapiekać ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA