POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1830 kcal

Białko: 79 g

Węglowodany: 236 g

Tłuszcz
całkowity: 64 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 25 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 17 g

Cholesterol: 101 g

Błonnik: 37 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Tortilla z mozzarellą light  i warzywami


Składniki na ciasto na tortillę (4 sztuki):

  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki razowej
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 85 ml gorącej wody
  • można użyć dowolnych ulubionych przypraw


Sposób przyrządzenia:


Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i olejem. Wodę dodawać stopniowo, w międzyczasie wyrabiając ciasto. Ciasto po wyrobieniu ma być elastyczne i bez problemu odchodzić od ręki. Odstawić na minimum 10 minut, a maksymalnie na 2 godziny zawinięte w ściereczkę. Po tym czasie podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i piec na patelni bez dodatku tłuszczu z obydwu stron.


Dodatkowo
:

  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ kulki mozzarelli light
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:


Jeden placek tortilli posmarować sosem (wymieszać jogurt, oliwę, musztardę i pieprz), ułożyć w nim wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Zawinąć.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA