POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1800 kcal

Białko: 75 g

Węglowodany: 220 g

Tłuszcz
całkowity: 62 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 24 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 181 g

Błonnik: 35 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Sałatka z krewetkami
  • 1 mała bułeczka razowa (ok. 50 g)


Składniki:

  • 60 g krewetek tygrysich
  • 2 garście sałaty rukoli
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor suszony
  • 1/3 małej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny


Na sos:

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego


Sposób przyrządzenia:

Krewetki obrać, usunąć przewód pokarmowy (można kupić już gotowe), zamarynować w oliwie, roztartym czosnku i soku z cytryny. Na patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić krewetki i dusić ok. 5 minut (nie dłużej). Rukolę umyć, osuszyć, umieścić w misce, wrzucić do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w paseczki suszonego pomidora. Wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz, dodać krewetki. Podawać z bułką.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA