POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1800 kcal

Białko: 75 g

Węglowodany: 220 g

Tłuszcz
całkowity: 62 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 24 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 181 g

Błonnik: 35 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa cebulowa z grzanką i serem
  • Spaghetti bolognese


Składniki na zupę (składniki na 2 dni):

  • ok. 0,5 kg cebuli białej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • ½ plasterka sera żółtego light
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 30 g grzanek z chleba pełnoziarnistego


Sposób przyrządzania:


Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i masło, szklić cebulę na małym ogniu, do czasu jak stanie się szklisto-biała (ok. 0,5 godziny). Po tym czasie wlać wino i gotować, aż odparuje. Wlać wywar z włoszczyzny i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczywo zapiec z serem w piekarniku. Następnie umieścić w miseczce i zalać gorącą zupą.


Składniki na spaghetti bolognese
 (składniki na 2 dni):

  • 30 g makaronu razowego typu spaghetti (na 1 dzień)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ plasterka sera żółtego light drobno posiekanego
  • odrobina soli, pieprzu, bazylia
  • świeże listki bazylii


Sposób przyrządzenia:

Marchew, pietruszkę oraz selera umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dusić na 1 łyżce oleju rzepakowego. W międzyczasie umyć i zmielić wołowinę, poddusić ją na łyżce oleju z przyprawami. Kiedy warzywa się zarumienią, dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie wszystko zmiksować na jednolitą masę i połączyć z mięsem. Makaron gotować ok. 10 minut, następnie odcedzić i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać serem żółtym i ozdobić świeżymi listkami bazylii.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA