POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1823 kcal

Białko: 74 g

Węglowodany: 230 g

Tłuszcz
całkowity: 62 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 25 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 105 g

Błonnik: 35 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Pomidory zapiekane z serem białym i pesto
  • Bułeczka sojowa (50 g)


Składniki na pesto (składniki na 2 dni):

  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka migdałów lub orzechów piniowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 4 zielone oliwki
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:


Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół.


Składniki na pomidory
 ( na 1 dzień):

  • 1 duży pomidor pokrojony w grube plastry
  • 50 g sera twarogowego pokrojonego w kostkę
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać kawałkami sera białego. Zapiekać ok. 10 minut w 180 st. Celsjusza. Po wyciągnięciu oprószyć pieprzem. Polać wcześniej przygotowanym pesto.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA